Comunicat de presa lansare proiect 103810

Asociatia „Sprijiniţi Copiii” Alba Iulia, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Asociaţia „Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale”- CERESS Alba şi Comuna Pianu lansează proiectul „Măsuri integrate de incluziune şcolară în satele de munte”, proiect susţinut de Şcoala Gimnazială Săsciori şi Şcoala Gimnazială Pianu de Sus în calitate parteneri asociaţi. Implementat în perioada 12.09.2018 – 11.07.2021, proiectul are drept scop „dezvoltarea, timp de 34 de luni, a unui mecanism local de măsuri integrate care să contribuie la cresterea calitătii educationale În 9 structuri scolare din satele izolate de munte din iudetul Alba”.

Grupurile ţintă ale proiectului provin din 13 sate, respectiv: Comuna Pianu (Pianu de Jos, Pianu de Sus, Purcăreţi, Plaiuri, Strungari), Comuna Săsciori (Răchita, Loman, Pleşi, Tonea, Căpâlna), Comuna Săliştea (Mărgineni) şi satele Călene şi Mugeşti aparţinătoare de oraşul Cugir. Vor beneficia de proiect 340 de antepreşcolari şi preşcolari; 350 de elevi din ciclul primar şi gimnazial şi 65 de cadre didactice. În aceste sate riscul de abandon şcolar şi mediocritate educaţională este generat de scăderea populaţiei şcolare, fapt care a condus la închiderea mai multor grădiniţe şi şcoli, efectuarea navetei de la cele mai mici vârste, practicarea claselor comasate şi a învăţământului simultan etc. De exemplu, în acest an şcolar peste 84 % dintre preşcolarii şi elevii înscrişi la cele două şcoli asociate învaţă în clase comasate, situaţie care îngreunează procesul educativ. O altă caracteristică este practicarea transhumanţei în 12 dintre satele ţintă, mod de viaţă care produce efecte negative asupra educaţiei copiilor. Pe munte, din păcate, prioritare sunt animalele, nu copiii! Riscuri de tot felul marchează viaţa celor mici, dar şi a celor mai mari dintre copii care primesc responsabilităţi peste capacităţile lor fizice şi psihice şi întrerup 4-5 luni orice legătură cu procesul de învăţare şi socializare. ln vara anului 2018 pe Vârful Recea au fost „peste 200 de copii fără copilărie”!

Proiectul oferă soluţii viabile la multe dintre problemele din zonă, respectiv se înfiinţează servicii de îngrijire şi educaţie timpurie (copii sub 3 ani), se susţine activitatea grădiniţelor prin activităţi de după-amiază generic denumite „Grădiniţa după grădiniţă”, se organizează, tabere, excursii educaţionale, mai multe grupe prin Programul „Şcoală după şcoală”, se asigură costurile de funcţionare pentru Campusul şcolar Strungari etc.
Pentru cele 65 de cadre didactice se va elabora Profilul de competenţe profesionale, instrument creat de specialiştii proiectului prin care se pot identifica nevoile de formare conţinuă în relaţie cu Standardul ocupaţional-profesor. Totodată, acestea vor beneficia de un program de perfecţionare a competenţelor transversal în domeniile: „Dezvoltarea instituţională a şcolii”; „Managementul clasei”; „Relaţia şcoală -familie- comunitate”.
„Avem mai multe elemente de noutate absolută În proiect. Vom înfiinţa o Unitate mobilă de sprijinire a procesului educativ cu asistenţi sociali, animatori socio educativi, psihopedagog, sociolog, consilier de orientare În carieră etc. Totodată, pe Vârful Recea (cota 1Z00m), vara va funcţiona o zonă prioritară pentru educaţie destinată celor mai mici dintre copiii familiilor aflate În transhumanţă”, susţine prof. Doina Bocşa, preşedinta Asociaţiei „Sprijiniţi copiii”.

Valoare totală a proiectului este de 6.120.057, 13 lei, din care 6.084.868,28 lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă solicitată, adică 99,43% din valoarea totală eligibilă. Proiectul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Detalii suplimentare se pot obţine la telefon/fax: 0258/813800 sau email ascalba@yahoo.com, persoană de contact Chirila Gabriela Claudia, manager de proiect.

Documente:

Asistent relaţii publice şi comunicare,
Haneş Ana-Gabriela